Willa Plus. „Wniosek o wotum nieufności wobec ministra Czarnka powinna podpisać cała opozycja”

- Póki ministrem edukacji będzie pan Czarnek, póty polska szkoła będzie stała w kącie. Chcemy, aby cała opozycja podpisała ten wniosek, nie ma miejsca na podziały, tu jest wspólny cel – mówił podczas konferencji prasowej poseł Krzysztof Gawkowski. - Grzechy ministra edukacji są nie tylko olbrzymie, ale są jak jego kłamstwa i sięgają Himalajów – ocenił szef KP Lewica. - PiS z polskiej szkoły chce uczynić maszynkę do kształtowania swoich wyborców, na to nigdy nie może być zgody – podkreślił.

PiS upolitycznił polską szkołę

- Mówimy dosyć rządom ministra Czarnka w edukacji, dosyć ograbiania uczniów, rodziców i nauczycieli; dosyć niszczenia polskiej szkoły. Najwyższy czas na wyczekiwaną przez wszystkich dymisję – mówiła posłanka Agnieszka Dziemianowicz-Bąk, która dziś na sali plenarnej Sejmu zapowiedziała złożenia takiego wniosku. W odpowiedzi obecny minister edukacji stwierdził, iż nie widzi nic złego w Willi Plus. - Granica obłudy, kłamstwa, półprawd wygłaszanych przez Przemysława Czarnka z mównicy z Sejmowej została dzisiaj przekroczona. Za polską szkołę wstydzą się już nie tylko politycy, ale również i uczniowie, którzy do niej uczęszczają, rodzice uczniów oraz nauczyciele – ocenił to wystąpienie poseł Gawkowski.

Willa Plus to uwłaszczenie się na publicznym majątku

W 2022 r. Ministerstwo Edukacji i Nauki zorganizowało konkurs "Rozwój potencjału infrastrukturalnego podmiotów wspierających system oświaty i wychowania". 40 mln zł podzielono pomiędzy 42 organizacje, szkopuł w tym, iż większość z nich została oceniona negatywnie przez komisję konkursową, ma osobiste powiązania z politykami PiS lub też zostały one tuż przed ogłoszeniem konkursu. Pozyskane z niego środki zostały przeznaczone na zakup atrakcyjnych nieruchomości od Polskiego Holdingu Nieruchomości. Zdaniem Lewicy ten mechanizm to uwłaszczenie się na publicznym majątku przez ludzi związanych z obecną władzą.

- A minister Czarnek ma dobre samopoczucie i twierdzi, że wszystko jest wspaniale, bo nauczyciele zarabiają po dwa tysiące złotych na rękę. Jest tak wspaniale, ponieważ wiele szkół nie ma możliwości sięgnąć po opiekę psychologiczną. Jest tak dobrze, że większości polskich szkół nie ma pieniędzy na dodatkowe zajęcia. Polska szkoła została upolityczniona, indoktrynacja na maksa i zero myślenia o rozwoju ucznia oraz wsparcia dla rodziców – oświadczył polityk Lewicy.

- Wniosek o odwołanie ministra Czarnka to po prostu przyzwoitość w stosunku do wszystkich ludzi, którzy są związani z polską szkołą, to szansa na to, aby ją uzdrowić. Dość indoktrynacji, czas przywrócić szkołę uczniom, oddać rodzicom i nauczycielom – zaznaczył.