Opozycja powinna złożyć wspólny wniosek o wotum nieufności wobec ministra Czarnka

- Demokratyczna opozycja powinna rozważyć złożenia wniosku o wotum nieufności wobec ministra Przemysława Czarnka – oświadczył wicemarszałek Sejmu Włodzimierz Czarzasty w Lublinie, podczas trwającej trasy po Polsce "Bezpieczna Rodzina". Jak podkreślił jednym z głównych powodów, dla którego taki wniosek powinien paść jest afera Willa Plus i to, „że minister Czarnek rozdaje publiczne pieniądze swoim kolesiom”. - To afera to skandal i polityczna kradzież. Robi to partia, która obejmując władzę twierdziła, iż robi to, aby nigdy takie rzeczy się nie wydarzyły – komentował.

Przemysław Czarnek do dymisji

Uzasadnienie dla takiego wniosku przedstawiła posłanka Beata Maciejewska. - Minister Czarnek jest szkodnikiem polskiej edukacji i udowadnia to na każdym kroku. Dzisiaj mamy aferę związaną z tym, że rozdaje on wille i pieniądze oraz stołki swoim, ludziom związanym z PiS i mówi o tym bardzo otwarcie. Mówi też, że nie będzie dawał innym, nawet tym, którzy otrzymali wysoką punktację w ocenie stosownych komisji. Przemysław Czarnek jest najgorszym ministrem edukacji w historii Polski. Ostatnio słyszeliśmy jego słowa, które są upokarzające dla nauczycielek i nauczycieli, że już niedługo nie będzie ich tak wielu potrzeba. Mamy też jego zapewnienia, że na razie nie będzie też żadnych podwyżek. Lewica apeluje, aby pracownicy oświaty takie podwyżki dostali. To jest szczególnie istotne dla kobiet, ponieważ w szczególnie w szkołach podstawowych pracuje bardzo wiele pań i to na bardzo śmieciowych pensjach. Przypominam również kwestie HiT-u, który jest podręcznikiem siania prawicowej propagandy – mówiła posłanka.

PiS znajdzie kozła ofiarnego w aferze Willa Plus

Zdaniem Lewicy partia Jarosława Kaczyńskiego bagatelizuje sprawę Willi Plus, ale zbliżające się wybory spowodują, iż obóz władzy będzie szukać w sowich szeregach kozła ofiarnego, który weźmie za tę aferę odpowiedzialność. - Ta osoba nie będzie siedziała w jednej z tych willi, która została przekazana, ale będzie siedziała w miejscu, które willą nie jest – ocenił Czarzasty. Jego zdaniem odpowiedzialni za tę aferę poniosą odpowiedzialność, dopiero wtedy, kiedy wymiar sprawiedliwości w Polsce zostanie odpolityczniony. - Do października nikt nie odpowie, ale później, jak opozycja przejmie władzę – zapowiedział.

Willa Plus to korupcja polityczna

- Ta sprawa to korupcja polityczna. PiS nauczyło się systemowo wyciągać kasę z budżetu, czy też ze spółek Skarbu Państwa. Próbują uwłaszczyć się na państwowym majątku, ponieważ wiedzą, że idzie koniec tej władzy – mówił Krzysztof Gawkowski, szef KP Lewicy. Jak podkreślił politycy PiS zamieszani w przekręty, „nie będą żyć w willach, ale w więzieniu”. - Obóz władzy, wie, że coś tu śmierdzi, że kasa poszła na lewo, ale wszyscy zatykają nosy, ponieważ wierzą, że i oni na tej willi skorzystają – ocenił.